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救急処置法の非常勤講師でお世話になった中村保幸先生(京都女子大学教授)がたまごについての面白い結果を発表されました。昨年の学会ですでに発表されていましたが、今回論文となりました。
データベースは滋賀医科大学の上島教室のNIPPON DATA 80です。 結果: 14年間にわたり約9,300人の男女を対象に行われました。女性には卵の消費と心臓病発症に因果関係が示唆されましたが、男性の方には卵と死亡率増加の関連性は認められなかった。卵を毎日1個以上摂取するグループは、週に1~2個しか摂取しないグループに比べ、喫煙習慣や肥満の度合いにかかわらず、同年代間を比較すると死亡率が22%増加するとのこと。死亡原因は心臓病や脳卒中等が多いそうです。 コメント:食事は大変重要ですが、アメリカの食業界のカロリー表示・学会のモデル食(低脂肪)の方策でも肥満者・糖尿病者が激増中です。Atkins博士の低炭水化物食やSouth Beach Dietなどが本としてはベストセラーですが、決定的な効果を上げていません。生活習慣の中で、日本人の死亡原因の一位は「たばこ」ですが、アメリカ人は「肥満」だそうです。低カロリーで押さえつけるとストレスがたまるので、集団心理療法が有効かもしれません。日本では高橋裕子先生の「禁煙マラソン」「禁煙ネット」「禁煙メール」であり、アメリカではWeight Watchersという減量プログラムです。 食事の決定的指針と成功する減量プログラムの提供は日本でも今後必須の分野です。 Am J Clin Nutr. 2004 Jul;80(1):58-63. Egg consumption, serum cholesterol, and cause-specific and all-cause mortality: the National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease and Its Trends in the Aged, 1980 (NIPPON DATA80). Nakamura Y, Okamura T, Tamaki S, Kadowaki T, Hayakawa T, Kita Y, Okayama A, Ueshima H; NIPPON DATA80 Research Group. Division of Cardiology, Department of Medicine, Shiga University of Medical Science, Shiga, Japan. nakamury@kyoto-wu.ac.jp BACKGROUND: Because egg yolk has a high cholesterol concentration, limited egg consumption is often suggested to help prevent ischemic heart disease (IHD). OBJECTIVE: We epidemiologically examined the validity of this recommendation. DESIGN: We analyzed the relations of egg consumption to serum cholesterol and cause-specific and all-cause mortality by using the NIPPON DATA80 (National Integrated Project for Prospective Observation of Non-communicable Disease And its Trends in the Aged, 1980) database. At the baseline examination in 1980, a nutritional survey was performed by using the food-frequency method in Japanese subjects aged > or =30 y. We followed 5186 women and 4077 men for 14 y. RESULTS: The subjects were categorized into 5 egg consumption groups on the basis of their responses to a questionnaire (> or =2/d, 1/d, 1/2 d, 1-2/wk, and seldom). There were 69, 1396, 1667, 1742, and 315 women in each of the 5 groups, respectively. Age-adjusted total cholesterol (5.21, 5.04, 4.95, 4.91, and 4.92 mmol/L in the 5 egg consumption categories, respectively) was related to egg consumption (P < 0.0001, analysis of covariance). In women, unadjusted IHD mortality and all-cause mortality differed significantly between the groups [IHD mortality: 1.1, 0.5, 0.4, 0.5, and 2.0 per 1000 person-years, respectively (P = 0.008, chi-square test); all-cause mortality: 14.8, 8.0, 7.5, 7.5, and 14.5 per 1000 person-years, respectively (P < 0.0001, chi-square test)]. In men, egg consumption was not related to age-adjusted total cholesterol. Cox analysis found that, in women, all-cause mortality in the 1-2-eggs/wk group was significantly lower than that in the 1-egg/d group, whereas no such relations were noted in men. CONCLUSION: Limiting egg consumption may have some health benefits, at least in women in geographic areas where egg consumption makes a relatively large contribution to total dietary cholesterol intake.
by takahashibss
| 2004-09-24 10:26
| 救急医療
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